MrJ
Gaduła
there is no lower tuned dick in the village!
|
 |
« : 24 Lipiec 2010, 09:39:50 » |
|
Tak mnie jeden z kolegów natchnął że aż się wziąłem za siebie... Po poszukiwaniach, przemyśleniach i ogólnym marnowaniu czasu na bzdury, postanowiłem że zrobie-se-sam gitarem elektrycznom. Więc: - kształt to prawie-tele (przechylony o 10stopni i nieco zmniejszony). Myślałem nad innymi, ale limitował mnie rozmiar deski, albo stratopodobna główka z kluczami w linii która zdecydowanie nie do wszystkiego pasuje; - materiał na korpus - sosna (albo świerk... choinka wie, właściciel się nie potrafił określić na 100%) - miała to być co ciekawe... deska do prasowania, stąd kształt  Ale zaletą jest to że jest bardzo dobrze wysuszona i prosta dosłownie jak stół. Mogłaby być ze 2-3 cm szersza (ma równo 30) ale że zmieniłem proporcje korpusu to się nadaje. Grubość ok. 2,3 cm, ale będzie jeszcze strugana (przynajmniej wierzchnia połówka) do ok. 2cm, bo się gryf nie zmieści, tylko strug pożyczę. Sęk na foto będzie ominięty. Zrobię jeszcze profilowanie pod ramię i brzuch, ale nie wiem jeszcze na ile głębokie, wyjdzie pewnie w praniu; - gryf - z Hohnera Birmingham, stan po szlifie progów może być  - z osprzętu na razie mam... klucze  No i pickup - Gibson Dirty Fingers, wyciągnę go z mojego SG i zamontuję pod gryfem (!) pod kątem 10stopni tak jak jest przechylony korpus (!!!). Przewiduję tylko 1xVol. Mostek fixed, wszystko chromowane. - wykończenie... nad tym najdłużej myślałem. Najpewniej podkreślę słoje impregnatem o kolorze jasnego palisandru, żeby pasowały do podstrunnicy, a po osiągnięciu odpowiedniego nasycenia pociągnę dwiema warstwami bezbarwnego impregnatu - NIE lakieru, chcę żeby wykończenie dało się odnowić w razie potrzeb, a z impregnatem którego używam (Nobiles) da się to zrobić. No to foto: DESKA:  KSZTAŁT KORPUSU:  PO(D)GLĄD CAŁOŚCI:  GŁÓWKA:  I co, ładny paździerz wyjdzie? 
|
|
|
|
|
|
żeby do czegoś dojść, trzeba Z@PIERD@L@Ć! zadaję niewygodne pytania i udzielam pokrętnych odpowiedzi 
|
|
|
klamot18
Użytkownik Wiadomości: 17
|
 |
« Odpowiedz #1 : 24 Lipiec 2010, 13:07:06 » |
|
deska to raczej sosna. Ciekawe jak to zabrzmi, takie drewno na korpus to bardzo ryzykowne posuniecie. Czekam na dalsze relacje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MrJ
Gaduła
|
 |
« Odpowiedz #2 : 24 Lipiec 2010, 18:29:37 » |
|
Jak napisał bardziej doświadczony kolega z Sevena: "na początku lepiej skopulujić sosnę, niż 40. letni palisander  " I tego będę się trzymał  ED: I tak podejrzewam że własności akustyczne będą porównywalne do deski od klozetu, ale robię to dla własnego funu. Jakbym chciał się w to bawić bardziej serio, to na mojej wiosze jest przynajmniej dwóch magików którzy sprowadzili by wysezonowane, typowo gitarowe drewno, wycięli co trzeba i gdzie trzeba i jeszcze podziękowali grzecznie za współpracę. Z tym że wszystko za odpowiednią opłatą, a na razie nie wydałem na projekt złamanej złotówki. Jak dobrze pójdzie to się w +- 80PLN zmieszczę, z czego 30 pójdzie na nowy komplet strun 
|
|
|
|
|
|
żeby do czegoś dojść, trzeba Z@PIERD@L@Ć! zadaję niewygodne pytania i udzielam pokrętnych odpowiedzi 
|
|
|
szaman
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : 25 Lipiec 2010, 17:10:50 » |
|
Ładny kształt, dużo lepszy od zwykłego tele, sam bym taki chciał mieć. Powodzenia i czekam na efekt finalny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Budzan
Użytkownik Wiadomości: 77
|
 |
« Odpowiedz #4 : 25 Lipiec 2010, 17:33:11 » |
|
fajnie. moim zdaniem tylko decha troche za cienka..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wilq
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : 25 Lipiec 2010, 18:45:15 » |
|
wielki plus za kształt, ale zastanawiam się jak zagada z tak cienkiej deski. Ale jako projekt na wprawkę super!
|
|
|
|
|
|
Separate reality
|
|
|
MrJ
Gaduła
|
 |
« Odpowiedz #6 : 25 Lipiec 2010, 22:16:59 » |
|
Decha będzie składana z dwóch, w sumie da grubość ok. 40mm - pisałem przeca, choć może faktycznie niedokładnie się wyraziłem. Część "od brzucha" będzie grubsza (ok. 22mm, tyle mniej więcej wyjdzie jak zrobię dodatkowy szlif), top cieńszy, po struganiu, ok. 18mm żeby akurat zmieścić gryf żeby odpowiednio wystawał. O szczegółach napiszę jutro bo mnie teraz poganiają teraz  Kształt - pochyliłem w powodów jakie wypisałem, tzn. wygoda i wymiary dechy. PS. Wielkie i ważne pytanie - czy jest coś takiego jak podkład (grunt) do drewna, ale żeby był BIAŁY? Bo zmieniła mi się opcja wykończenia całości, a tradycyjny Capon za bardzo przyciemnia (zrobiłem próbę). Ma być łatwe do kupienia i nie kosztować 40PLN/puszkę. Przecież nie będę malował warstwy olejnej no... Nieaktualne, podkład mam i robię próby. Na razie wiem że jest za gęsty i będę musiał kłaść dwie warstwy, niestety kosztem rysunku słojów no ale coś za coś. EDEK: Szczegóły  Z klejeniem korpusu chyba wszystko wyjaśniłem  Otwory na kable będą wycięte na linii klejenia desek, oszczędzę sobie szukania długich wierteł i robienia niepotrzebnych dziur (w końcu gdzieś to wiertło musi najpierw wejść). Co do cavity na potencjometr, to miałem najpierw zrobić je w stylu Tele, czyli zakrywane płytką od góry (z tym że okrągłą a nie podłużną) ale zmieniła mi się koncepcja wykończenia i chcę żeby jak najmniej było to widać, więc chyba będzie wejście od d... strony  Ewentualnie może jeszcze coś wymyślę po drodze. Okrągłą plastikową płytkę na tył mam z Hohnera, miejsca wystarczy bo będzie tylko 1xVol jak wspominałem. Może kupię push-pulla, ale to jest tylko opcja na razie. Ideałem co prawda byłby mostek TOM z STB + jakiś humb o wymiarach singla pod samym gryfem (tak, nie pod mostem!) bo to minimalnie tylko zabiera miejsce na topie*, ale założę Fixeda bo mam większą możliwość regulacji jak coś spieprzę, a "pełnowymiarowego" humba po prostu posiadam na stanie  Tylko że chyba jednak nie będzie przechylony, ale to się zobaczy. Na razie tyle, idę robić próby kolorów czy jednak ten podkład będzie potrzebny czy nie. Wolałbym go nie robić bo to dodatkowa warstwa farby, no i stracę efekt słojów (kolory są transparentne) ale całość jest na razie za ciemna niestety. No nic, zobaczymy  * A po co tak ględzę o tym? Bo stwierdziłem, że dlaczego mam robić wykończenie "na mebel" które zrobi każdy kto ma pędzel i chociaż jedną sprawną kończynę, skoro potrafię (hehe  ) coś bardziej "pro"? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Peter
Gaduła
Community Manager ;)
|
 |
« Odpowiedz #7 : 27 Lipiec 2010, 08:54:10 » |
|
coś bardziej "pro"?  Połóż lakier fortepianowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MrJ
Gaduła
|
 |
« Odpowiedz #8 : 27 Lipiec 2010, 09:39:37 » |
|
Nie, będzie zrobiona full grafika na całym topie i części krawędzi. Na razie dwie próbne warstwy rozrzedzonego podkładu dały kolor biało-kremowy. Spróbuję trzecią. Słoje na razie widać jeszcze nieźle. A ogólny styl tego "malunku" będzie podobny do paru rzeczy które podrzucałem na forum, tzn. imitacji witraża. Więcej nie powiem  PS. Kurde nikt w okolicy nie ma elektrycznego struga / grubościówki... No nie będę zbierał prawie 4mm szlifierką bo się zajadę, a i tak wyjdą fale Dunaju 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalfBlack
Prawie wyjadacz
Fear ensures loyalty.
|
 |
« Odpowiedz #9 : 27 Lipiec 2010, 21:57:51 » |
|
Z Matko Bosko Częstochosko będzie ten witraż? rspct!
|
|
|
|
|
|
Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?
|
|
|
MrJ
Gaduła
|
 |
« Odpowiedz #10 : 03 Sierpień 2010, 13:11:11 » |
|
Nie, gorzej. Chociaż z gołą babą też nie, będzie trochę ubrana  ED: W międzyczasie okazało się że kumpel mający grubościówkę na zakładzie ma jednocześnie w pigmej roboty, za to przypomniał się sąsiad ze strugiem. Deski są już pocienione, zeszlifowane, może dzisiaj wieczorem wytnę kształt topu jak dobrze pójdzie. A potem już tylko dół, otwory, klejenie i... ED2: OZNAJMIAM WSZEM I WOBEC ŻE PROJEKT CH... PIGMEJ STRZELIŁ  Powód? bardzo prosty - drewno. Przy szlifowaniu problemu nie było. Przy struganiu już się zaczęło. Przy wierceniu otworów, stopki itp. - kaplica . Deska zaczęła się rozwarstwiać na cienkie płatki (po słojach) i łupać w drzazgi w najmniej oczekiwanych miejscach. No i trzecia rzecz - byłaby za miękka. Jak zrobiłem próbę mocowania bolta, to okazało się że śruby mocujące weszłyby w korpus jak w masło. Więc na koniec - pineszajster padł i reanimować się go nie da Ale się wkurzyłem  i pomyślę nad oryginalną deską, bo ona po zaślepieniu starych dziur na mostek, jeden pickup i "małej" przeróbce kształtu może się do czegoś jeszcze nada... No nic, pomyślimy  A moja stara (nie Stara) wygląda tak - sorka za foto, ale w ogóle prawie nic nie da się znaleźć:  EDWART KALLEN: No to się narobiło... pomyślałem, wpieniłem się jeszcze bardziej, złapałem za strug, szlifierkę, klej, piłkę, pilniki i inne narzędzia zbrodni, czego efektem jest ów półprodukt:   Z korpusu Hohnera w sumie mało dało się zrobić. Myślałem chwilę nad zostawieniem tylko centralnej części i doklejeniem boczków żeby potem wyciąć sobie coś w stylu ESP Phoenixa ale pewnie przy moim szczęściu znowu coś by diabli wzięli. Więc ostatecznie wyciąłem takiego pseudo-Schectera-Tempesta. Jeszcze tylko zaślepię ostatnią dziurę po switchu, i któreś cavity po pickupie. Niby tradycyjnie powinno się zostawić mostkowy, ale mnie kusi zostawienie tego pod gryfem, jak w różnych FatTelesach  Prawda że wstrętny? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leon
Moderator
|
 |
« Odpowiedz #11 : 03 Sierpień 2010, 13:27:22 » |
|
Nie-e. Słitaśny korpus 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MrJ
Gaduła
|
 |
« Odpowiedz #12 : 19 Sierpień 2010, 20:04:46 » |
|
No, taki pokraczno-wintydżowy  Trochę techniki - Hohner Birmingham był podobno tłuczony przez fabrykę Corta lub Samicka, na pickupach MightyMite lub bardzo do nich zbliżonych. Przynajmniej do takiego info dotarłem. Korpus - olcha, u mnie klejony z 4 kawałków. Zaletami są niewielki, zgrabny korpus (chociaż mógłby mieć profilowanie pod rękę, teraz już jest  ) i bardzo wygodny gryf. Profil zbliżony do cortowskich właśnie, nieco bardziej okrągły, troszkę węższy na siodełku i z radiusem mniejszym niż w Epiphonie, przynajmniej takie mam wrażenie. Największą wadą był mostek, typu wrap-around. Drewno było na tyle miękkie że po jakimś czasie napięcie strun zaczęło krzywić śruby i nie dało się tego wyregulować w żaden sposób, mimo dobrze działającej regulacji menzury dla każdej struny osobno. Ale teraz będzie fixed, więc nie powinienem narzekać  PS. w temacie - otwory zaślepione, dzisiaj ostateczny szlif i jadę z gruntem  ED: Grunt zrobiony wstępnie - na korpusie 2 warstwy rozrzedzonego żeby maxymalnie wsiąkł w drewno + 1 warstwa normalnego, na główce 1+1 (drewno nie było takie chłonne). Jest parę zacieków (jeden perfidnie widać  ) i niestety pomieszczenie w którym suszę nie jest całkowicie odsyfione, dlatego jutro czeka mnie delikatny szlif i ostatnią warstwę (lub 2, zobaczymy) zrobię wałkiem dla wyrównania.  A potem to wszystko zamaluję kolorem... ech  Aha, jednak nie zaślepiam dziur. Niech będzie tak jak jest, widziałem już wiosła w których specjalnie dopieszcza się zostawione puste otwory (np. buraczany Jackson kolegi z Sevena) i wygląda to całkiem przyjemnie. Podbijanie działa...? DZIAŁA Działa działa ale nie nadużywaj mojego dobrego serca Leon Ogólnie jest tak - całość jest zapodkładowana i wstępnie skręcona. Brakuje tylko "drzewek" do strun (zgubiłem, znalazłem, teraz znowu zgubiłem  ) i mostka - tu mam na oku używanego Schallera 3D (!) i jutro dostanę cynk ile za niego żąda właściciel. Jak za dużo, to zamawiam Fixeda STB z Mayo  Fotki wrzucę jak mi się galeria na Sevenie przestanie pier...  Daję na razie linki: http://www.sevenstring.pl/gallery/v/users/MrJ/teleszajster/pigmej+podk__ad1.jpg.htmlhttp://www.sevenstring.pl/gallery/v/users/MrJ/teleszajster/pigmej+podk__ad2.jpg.htmlA szczególnie - na razie moje wnioski są takie: można zrobić sobie gitarkę home-made, zwłaszcza modyfikując starą, przy użyciu wiertarki, szlifierki, pędzla itp. Tylko efekt (na razie) wychodzi taki, że SrajŁeje przy tym to Gibsony made in USA  I od razu zaznaczam - popełniłem w życiu kilka półek od zera, przerabiałem stołki, stoły, trzy (?) zestawy mebli, wstawiłem x-zamków do drzwi itp., plus parę lat grzebałem ostro w modelarstwie, więc aż taki lamus nie jestem w tej materii. I dlatego dobrze radzę - kumpel z dobrą pilarką stołową, sąsiad z tartakiem, wujek frezer i szwagier lakiernik to podstawa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|