09 Wrzesień 2010, 14:53:00 *

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sixstringowy Myspace i Last.fm

Strona główna   Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Drogi Gościu,

zarejestrowaniu użytkownicy mogą zbierać punkty Payback wymienialne na nagrody, cieszyć się forumowym shoutboxem, integracją z Allegro, giełdą i wieloma innymi funkcjonalnościami.

Nie czekaj, dołącz do naszej społeczności!

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wah mode gone wrong - ratunku!  (Przeczytany 207 razy)
  • Wykop
  • Gwar
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
Wilq
Użytkownik

« : 25 Lipiec 2010, 03:21:17 »

Klonuję topic z pigmeja (mam nadzieję, że nie jest to niemile widziane Wink)

Witam
mam problem z moją GCB-95. Jest to model rev. E (wg seriala pochodzi z 89r z tego co pamiętam). Korzystając z tej strony: http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/mods/dunlop.htm#RevE chciałem zrobić sobie true bypass. Było to dość dawno temu. Z powodu trudności z rozwiązaniem problemu w końcu dałem se spokój i odłożyłem waha w kąt, po długiej walce z nim i różnych kombinacjach i próbach dociągnięcia go do stanu funkcjonalności. Teraz pora go dokończyć.

Wszystko jest podłączone zgodnie z opisem (włącznie z uwzględnieniem tego, że w rev. E to, co każą przylutować do nóżki 2 lutuje się do 6 i na odwrót - to też jest opisane w tym artykule). Odpowiednia ścieżka na PCB jest przecięta. Bypass wydaje się być ok, problem tylko w tym, że w momencie włączenia efektu zapada głucha cisza. Sprawdzając na mierniku okazało się, że z jakiegoś powodu nóżki 1 i 3 są zawsze połączone z nóżką 2, a więc i ze sobą nawzajem.

No i niepokojący jest niebieski kabelek wychodzący ze złączki 8 pinowej. Wtedy, kiedy dałem sobie tymczasowo spokój z tym wahem, zostawiłęm ten kabel przylutowany do nóżki 5. Nie wiem w sumie czemu. Z przylutowanym do 5 i nieprzylutowanym nigdzie - efekt jest ten sam.

tak to wygląda u mnie (dało się narysować pewnie lepiej, ale jest raczej wyraźnie):

a jak chodzi o kolejność kabelków w złączce, to jest taka jak we wszystkich wahah dunlopa (albo prawie wszystkich), czyli taka jak tu: http://www.northwestpos.com/downloads/photos/mywah.jpg

pomocy!

Separate reality
Budzan
Użytkownik

« Odpowiedz #1 : 25 Lipiec 2010, 16:15:45 »

jak mozesz to zrob fotke, bo powodow moze byc wiele. swojego czasu tez wiele walczylem z bypassem w kaczce, wiec co nie co wiem Cheesy

podeslij foteczke i zobaczymy co tam sie dzieje.

ten wolny niebieski kabelek musisz dolutowac do nogi numer 4

moze uszkodziles switcha?
Wilq
Użytkownik

« Odpowiedz #2 : 25 Lipiec 2010, 19:20:46 »

co do switcha, to starałem się lutować szybko. Nie wiem na ile one są delikatne, ale o ile nie są bardzo delikatne, to raczej powinien być ok.. Chociaż nie wykluczam takiej opcji. Jest jakiś sposób, żeby to sprawdzić bez odlutowywania wszystkiego od switcha? ;p

foty:

Separate reality
Turgon
Użytkownik

« Odpowiedz #3 : 28 Lipiec 2010, 14:15:37 »

O robieniu TB pisałem w arcie tu http://www.sevenstring.pl/artykuly/modyfikacje-kaczki-dunlop-crybaby-gcb-95 Wink Robiłem to dawno, więc szczerze mówiąc niezbyt pamiętam co tam siedziało Wink Ale zawsze możesz skonfrontować moją wersję z tą z tamtej strony Wink
Matuś
Użytkownik

« Odpowiedz #4 : 03 Sierpień 2010, 14:32:23 »

Wolny niebieski kabel powinien być podłączony z tym niebieskim przy potencjometrze.
Zamień żółty - ten nowy z PCB z zielonym, czyli 2 z 6.

Sprzedam Musicmana Axis lub zamienię na Strata
Wilq
Użytkownik

« Odpowiedz #5 : 14 Sierpień 2010, 22:06:38 »

ok panowie, dzięki za pomoc, mieliście rację - tzn problem tkwił w tym, żeby przylutować niebieski do niebieskiego przy pocie (tzn przylutowałem go do switcha, na jedno wychodzi). 2 z 6 nie trzeba było zamieniać Smiley

Wszystko hula jak CZA! true bypass jest i kwaka też Smiley

swoją drogą - problem był tak prosty, że aż się czuję głupio Wink

Separate reality
Budzan
Użytkownik

« Odpowiedz #6 : 15 Sierpień 2010, 12:02:18 »

teraz mozesz jeszcze diode dodac Wink
Wilq
Użytkownik

« Odpowiedz #7 : 15 Sierpień 2010, 16:50:59 »

mogę, już nawet o tym myślałem, tym bardziej, że właśnie, jak wiadomo, mam 3pdt, a ktoś już wcześniej zrobił dziurę (nawet dwie Tongue) na diody Wink

Separate reality
Matuś
Użytkownik

« Odpowiedz #8 : 16 Sierpień 2010, 23:26:03 »

To bedziesz miał jak w Dunlopie EVH Wink

Sprzedam Musicmana Axis lub zamienię na Strata
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Sixstring.pl Nasza siec: Sevenstring.pl