09 Wrzesień 2010, 14:49:49 *

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sixstringowy Myspace i Last.fm

Strona główna   Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Drogi Gościu,

zarejestrowaniu użytkownicy mogą zbierać punkty Payback wymienialne na nagrody, cieszyć się forumowym shoutboxem, integracją z Allegro, giełdą i wieloma innymi funkcjonalnościami.

Nie czekaj, dołącz do naszej społeczności!

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki Multiefekt/Preamp z dobrą dynamiką, XT, RP1000,Tonelab  (Przeczytany 277 razy)
  • Wykop
  • Gwar
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
Łysy
Użytkownik

« : 05 Czerwiec 2010, 09:51:05 »

Siema
Ostatnio po małym shootoucie stwierdziłem, że jestem głuchy i cyfra brzmi prawie jak lampa, wobec czego postanowiłem się przerzucić na to ustrojstwo.

Końcówkę już mam (marshall 6100, rivera knucklehead), chociaż myśle o kupnie czegoś tańszego (jakiś mały lampiak / sama końcówka np. VHT albo nawet tranzystorowa).

Zależy mi głównie na modelowaniu wzmaków(preampy) - efekty i inne tego typu rzeczy mają dla mnie drugorzędne znaczenie. Efektów prawie nie używam, poza tym mam gmajora, który świetny nie jest, ale żal go sprzedawać teraz Wink Paka jest więc symulacje paczki są dla mnie mało ważne.

Brzmienie jakie lubie to ...dopalony marshall :p
(mięcho, mocne brzmienie, nie mulące, ale nie nowoczesne jak recto).

Drugą rzeczą na której mi zależy to dynamika, mam wrażenie, że XT którego słyszałem nie odstawał pod tym względem  kiedy lampa była rozkręcona.
Żeby było śmiesznie, to właśnie przy małej glośności pieca mój Marshall w porównaniu do poda 2.0 zagadał o wiele lepiej (przede wszystkim chodzi o reakcję na atak, "łatwość grania").
To ma dla mnie kluczowe znaczenie, akurat ja lubie jak się gra ciężko (trudno).

Poda XT slyszałem wlaśnie na sali z końcówką valvestate, było całkiem nieźle, ale "wyczytałem w necie", że digtech RP1000 ma nieco lepszego "feela"  i symulacje Marshalli  - bawił się ktoś tym może?

Budżet to sprawa drugorzędna, jednak nie mam zamiaru się pchać w mało znane i drogie rozwiązania (np. AxeFx, dopóki nie usłysze to nie będę brał, podejrzewam, że jest przereklamowane).

Preampy też wchodzą w grę, ale mam wrażenie, że cyfra poszła tak do przodu ze nie ma sensu sie w to pchać (chyba lubie tanie brzmienie  Zlo)
PRZYCHLAST
Użytkownik

« Odpowiedz #1 : 05 Czerwiec 2010, 17:56:42 »

sorry, nie napisze nic mądrego, ale

chyba lubie tanie brzmienie  Zlo

+1
kryho
Użytkownik

« Odpowiedz #2 : 06 Czerwiec 2010, 15:13:36 »

rozważ poda X3, bardzo przyzwoity, blisko mu do Vetty. Spokojnie 'trudne' vintagowe marshallowskie brzmienia wyciągniesz. W takim wypadku warto kupić lampową końcówkę.
Zomballo
Gaduła

« Odpowiedz #3 : 07 Czerwiec 2010, 19:30:49 »

A jeśli nie X3 to zwykły XT też wystarczy. Niestety ten diwajs wymaga sporo cierpliwośći i kręcenia.
kraft
Świeżak

Nastrofie!

« Odpowiedz #4 : 08 Czerwiec 2010, 17:35:48 »

A ja polecę Eleven Rack od Digidesign. Budżet trochę nadszarpnie, ale to najlampowsza cyfra na jakiej grałem (krótko, bo krótko, ale niestety czas gonił) wzmacniacze odwzorowane pierwszorzędnie (cała gałkologia przeniesiona na 1001110101, nie tylko gain i eq).
Nowy u thomanna ~3200,- Pody zostawia w tyle.

Suhr Modern soon - Mesa Studio Preamp - G-major - MG 20/20 Poweramp - 2x212 EM Wizard
kryho
Użytkownik

« Odpowiedz #5 : 30 Lipiec 2010, 10:20:54 »

no to pójdę krok dalej - jeśli nie liczysz się z budżetem kup Fractala Axe fx - pozostawia wszystkie wyżej wymienione w tyle. To mój najbliższy planowany zakup.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: